El poble de Nabiners, es troba a pocs minuts de la Seu d’Urgell i hi podem arribar per el Pla de Sant Tirs o la Seu.
Les vistes que s’aprecien des de les rodalies son impressionants, la plana de la Seu, les muntanyes d’Andorra, etc.
Tot i que ja no queda cap casa dreta i l’església ja ha caigut casi tota en cara queden restes evidents del que fou com a poble, i encara queden restes evidents del que fou el cementiri.
A la xarxa he trobat això;

“Aigua amunt del torrent de la Coma, a la dreta d’aquest, hi ha el despoblat de Nabiners, amb l’antiga parròquia de Sant Sadurní de Nabiners, romànica, sobrealçada, amb un bell aparell d’espiga al mur de tramuntana. Amb un campanar de dos ulls sobre la façana de ponent, el portal de mig punt és a migdia i el porxo que l’aixoplugava és mig arruïnat. La parròquia és mencionada en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell i la vila de Nabiners és citada el 987; el lloc fou del capítol d’Urgell i ja a mitjan segle XIX era un agregat d’Arfa. Dins el terme de la seva parròquia (de la qual era sufragània la de la Coma) hi havia els masos de Murris, Casanoves, Planes, Canturri i altres.
Seguint aigua amunt el torrent de la Coma, al capdamunt i a l’esquerra d’aquest trobem el llogaret de la Freita (1 h el 1991), a 1 161 m d’altitud, sota el tossal de la Freita (1 191 m). Hi ha l’església parroquial de Sant Joan, d’origen romànic, sobrealçada.
A mitjan segle XIX són documentats, a més, les Bordes i
el Mas del Trilla, el Mas d’Aristot, el de Franquet, el del Fonso i el de Llerola, el Mas de Carbonell, el del Castell, el del Poblador de la Serra (la Coma) i, a Nabiners, el Mas de Ramon i el Mas del Ripoll.
La primera es de la porta d’entrada al que era l’església, el primer cop que vaig trobar Nabiners vaig poder entrar a l’interior d’aquesta.

Porta de l’església

Cementiri

Restes del poble