Sembla ser que l’home al seu pas per aquest planeta s’ha proposat aniquilar i exterminar totes les espècies possibles.
Més de 15.000 espècies estan en perill d’extinció en el món, aproximadament unes 5.000 son animals, i l’home n’es la causa més directa.
Desforestació, urbanització, contaminació, ignorància, etc.
L’home mai ha tingut en compte la resta d’habitants d’aquest planeta i ha anat fent la seva com si fos un ésser únic i suprem des de els inics dels nostres temps, darrerament la urbanització massiva que s’està vivint en moltes zones de muntanya està fent que petits mamífers vegin alterat el seu habitat, i morin o en el millor dels casos emigrin a un altre lloc, trencant així un important habitat.
Aquest trencament suposa que d’altres espècies es vegin alterades en les seves conductes habituals, se sap de casos de guineus que baixen als pobles o als masos mes propers per alimentar-se.
El Juny d’aquest any es van observar prop de 200 voltors comuns o voltor lleonat, del Pirineu, a Holanda, una distància superior a 3.500 Km que aquestes aus ven recórrer per buscar menjar.
Aquest comportament es inusual, dons el voltors viuen en colònies majoritariament fixes i normalment establertes en zones amb un radi d’actuació aproximat d’uns 100 km.
No fa gaire va sortir una noticia publicada al Diari Segre sobre l’atac d’un voltor a una vaca i el seu vedell acabat de néixer, aquest es un altre comportament poc usual, tot i que darrerament ja se sent massa sovint. La causa es la falta d’aliment ,com en el cas de la migració a Holanda, des de l’any 2002 es va deixar d’alimentar amb bestiar mort als voltors, actuació que tampoc crec que fos gaire estudiada en el seu moment, així doncs els voltors sense aliment procedent de l’home s’ha de buscar la vida per sobreviure i alimentar els petits, i això ho fa d’una manera selectiva, atacant animals dèbils i malalts, en el cas del vedell i la mare van ser atacats poc després que es produís el part.

Tot això no es més que un efecte causat per l’home, que en la seva ambició de poder i control ho ha volgut tenir i dominar tot fins i tot a ell mateix.
Mai hem seguit l’exemple de la natura, mai hem agafat per després retornar, i mai ens hem preocupat pels que venen darrera, sempre he cregut que l’home i la societat actual viuen a un ritme que no els deixa pensar en que després d’aquesta generació en vindran més, i el que estem fent no es precisament afavorir la perpetuació de la espècie.

Filosofia a apart, i tornant amb el tema dels voltors, amb aquests atacs s’està començant a donar una fama al voltor que no es la merescuda, i que és la que tenia el trencalòs abans de estar a punt d’extingir-se. Tot per la ignorància.
De seguir així perdrem aquest perfecte planador carronyaire, una au magistral i admirable per la seva manera de volar aprofitant les corrents tèrmiques com si d’un ball es tractés, una dansa digna d’admirar i observar.
Una dansa que sempre he admirat i per sort de ben a prop, un vol majestuós per una au incompresa i jutjada , un vol que podria ser el darrer.

Dos voltors sobrevolant per damunt de Bellestar, al fons a l’esquerra el Montsec de Tost, a la dreta la serra de Prada i la Serra d’Aubenç, a baix la vall del Segre de la Seu a Oliana.
Fotografia realitzada el dia de Tot Sants d’aquest any, a les 13:36 ,quina ironia.
Dades de la fotografia.
Longitud focal 240 mm
Obertura f 5,3
Valocitat 1/2500